Winterbanden

Het is weer tijd voor winterbanden

Het is een wijd verbreid misverstand dat winterbanden alleen tot hun recht komen in de sneeuw. Door hun diepere en grovere profiel zijn winterbanden ook uitermate geschikt voor de vaak natte perioden in de herfst en de winter. Want al bij temperaturen vanaf 7 graden Celsius presteren winterbanden duidelijk beter dan zomerbanden. De samenstelling van het rubber van de winterband, ook wel “compound” genoemd, zorgt bij lagere temperaturen voor zowel meer grip als meer comfort.Wie zonder schuld bij een ongeval betrokken raakt en dit ongeval vermeden had kunnen worden door winterbanden, is toch mede schuldig aan het ongeval. De WA verzekering zal weliswaar de schade van een eventuele derde partij vergoeden, maar kan deze schade verhalen op de klant tot aan de hoogte van het eigen risicobedrag.

Verzekeringsdekking: WA-dekking

Ondanks het gebruik van zomerbanden zal de verzekeraar in geval van schade op basis van een cascodekking moeten vergoeden. Dekking kan in geval van schade van de hand gewezen worden, indien naast het gebruik van zomerbanden daar waar winterbanden geboden waren, ook nog eens te hard gereden wordt, onverantwoord ingehaald wordt, etc. Meer informatie vindt u in onze folder over winterbanden

Verplicht?

In het buitenland bestaat het risico op een boete, strafrechtelijke vervolging en medeaansprakelijkheid indien geen gebruik wordt gemaakt van winterbanden bij winterse omstandigheden. Nederland maakt in haar voertuigreglement geen onderscheid tussen winter- en zomerbanden. Andere landen stellen wel extra eisen bij winterse omstandigheden. Deze eisen zijn ook van toepassing op auto’s met Nederlands kenteken.

> Duitsland

Sinds mei 2006 moeten auto’s, dus ook Nederlandse auto’s, tijdens winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Onder winteruitrusting wordt onder meer verstaan banden die geschikt zijn voor winterse omstandigheden en voldoende ruitensproeiervloeistof. De boete voor het rijden met ongeschikte banden is € 20,-. Bij het veroorzaken van gevaar of hinder is de boete € 40,- (en 1 strafpunt). Naast een boete kan het niet gebruiken van winterbanden leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen.

> Italië

Op bergwegen kan een winteruitrusting (sneeuwkettingen of winterbanden) verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven door een verkeersbord. Het niet gebruiken van winterbanden bij winterse omstandigheden kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen en kan ook strafrechtelijke gevolgen hebben.

> Finland

Winterbanden zijn verplicht van 1 december tot 1 maart, ook voor bezoekers uit het buitenland.

> Frankrijk

Banden moeten in overeenstemming zijn met de wegomstandigheden. Op basis van dit principe kan het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen en strafrechtelijke gevolgen hebben. Op bergwegen kan winteruitrusting verplicht zijn, dit wordt dan aangegeven door een verkeersbord.

> Noorwegen

Afhankelijk van de weersomstandigheden moet de auto voorzien zijn van de winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of banden spikes). Indien men hier niet aan voldoet, kan dit (mede) aansprakelijkheid tot gevolg hebben bij een ongeval. Zelfs in de maand juni kunnen in Noorwegen nog gladde wegen voorkomen.

> Oostenrijk

Op bergwegen kan een winteruitrusting (sneeuwkettingen of winterbanden) verplicht worden gesteld. Winterbanden moeten tenminste over 4 mm profiel beschikken anders worden deze gezien als zomerbanden. Indien men geen gebruik maakt van winterbanden, kan dit van invloed zijn op aansprakelijkheid bij ongevallen en ook leiden tot verkeersboetes.

> Zwitserland

Rijden met een winteruitrusting wordt aanbevolen, maar er is (nog) geen sprake van een wettelijke regeling. Bij een ongeval kan het niet gebruiken van interbanden echter een belangrijke rol spelen bij het vaststellen van aansprakelijkheid en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

> Zweden

Afhankelijk van de weersomstandigheden moet de auto voorzien zijn van een winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen of banden met spikes). Rijden zonder winteruitrusting kan bij een ongeval leiden tot (mede)aansprakelijkheid.

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Niettemin kunnen er geen rechten, in welke vorm van ook, aan worden ontleend. BOVAG kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige vorm van schade die voortvloeit uit een eventuele onvolledigheid.